Cercetașii ”Sf. Nicolae” Karpen-Bacău au ajuns cu proiectul ”Primul ajutor sunt eu!” și la Școala Gimnazială din Barați și la Școala Gimnazială ”Alexandru Piru” din Mărgineni. După perioada de instruire și învățare a tehnicilor de prim ajutor pe care cercetașii le-au deprins de la profesorii de la Școala Sanitară Postliceală Bacău a venit ziua când să se facă utili comunității, altor elevi din rural care pot accesa, relativ greu, cursurile de prim ajutor.Elevilor din ciclul primar și gimnazial li s-au prezentat proceduri de prim ajutor în caz de accidente ce necesită intervenție de urgență realizată într-un mod corect – poziția de siguranță, resuscitarea, înec cu corpi străini, răni cu hemoragie, pansare, etc. Voluntarii cercetași de la Colegiul Tehnic de Comunicații ”Nicolae Vasilescu-Karpen” Bacău, coordonați de dna. Daniela Andronic și de pr. Florentin Vornicelu, și-au dăruit din timpul și priceperea lor pentru a le transmite și a-i convinge pe elevii mai mici de importanța acționării cu rapiditate în caz că întâlnesc o victimă a unui accident, precum și de executarea în mod corect a procedurilor de prim ajutor, despre situațiile în care se apelează la 112, despre ce putem face până la sosirea personalului calificat de pe ambulanță.

Gazdele, dl director Adrian Paraschiv, prof. înv. primar Ramona Neagu și pr. prof. Andrei Dimofte, de la școlile mai sus menționate, au fost foarte deschiși în a accepta parteneriatul pentru derularea acestui proiect.

Elevilor de la aceste două școli li s-a mai pregătit o surpriză pe care au găsit-o afară, în curtea școlii. Pentru a li se aduce informații de specialitate, o instruire calificată, dar și o bucurie în plus, cercetașii au beneficiat de sprijinul Serviciului de Ambulanță Județean Bacău, prin dna. manager Aura Crețu, dna. asist. șef. Elena Dănăilă și asist. medical dl. Adrian Ciobănașu. Au putut vedea cu ce este dotată o ambulanță, li s-a explicat ce se întâmplă cu victima pe perioada transportului către spital.

Cunoscând de azi mai multe despre cum trebuie procedat în caz de accident, ei își vor controla panica, starea de frică ce se poate instaura în această situație și vor putea să acționeze cu simț civic și cu răspundere pentru salvarea unei victime, a unei vieți.