Știm cu toții că natura nu ia niciodată vacanță, ea are permanent grijă de noi, chiar dacă uneori își arată supărarea. Noi însă, luăm deseori pauză când e vorba de a o proteja, de a face ceva spre binele ei. Tocmai asta învață tinerii să facă prin campania internațională #Litter_Less și programele implementate în localitatea lor de domiciliu.

Chiar dacă a fost vacanță, tinerii reporteri pentru mediu (Young reporters for the environment), elevi de la Colegiul Tehnic de Comunicatii Nicolae Vasilescu Karpen Bacău au muncit în favoarea mediului înconjurător. Pe oriunde au trecut în vacantă și au observat un comportament neadecvat al omului cu natura au surprins aceste aspecte în neregulă în fotografii și au încercat, prin scris, să explice efectele nocive pe care le suportă mediul înconjurător de pe urma indolenței oamenilor.

Toate aceste fotografii, cu justificările aferente, le-au adunat într-o expoziție pe care au numit-o ”Natură moartă”. E de la sine înțeles de ce au intitulat-o așa. Dacă oamenii vor continua să își mai arunce gunoaiele pe oriunde și nu în containerele speciale pentru acestea, natura va muri ușor, ușor. Această povară va apăsa greu în conștiința noastră pentru că distrugem natura viitoarelor generații, dezechilibrăm ecosistemul, că viciem continuu mediul care nu are capacitatea de a se regenera pe cât putem noi polua.

În acest demers ecologic s-au angrenat 20 de echipe a câte 3 elevi fiecare: GREEN LEAFS, FRIENDS OF NATURE, MIGHTY GREEN HANDS, ECO TEAM PROJECT, ECO EXPLORERS, THE ECOLOGISTS, THE PLATYPUSES, TOGHETHER WE CAN DO IT, TEEN TITANS, THE GREEN HEART, RESSURECTION ECOLOGY (coordonați de d-na ing. Andronic Daniela), PLANET GUARDIANS, GREEN FUTURE, FOREVER NATURE, MONDO GREEN (coordonați de d-na prof. Balint Simona), SOUND BACAU, WORLD BACAU, RED ALERT, RAY OF SUN și THE HEALTHIER WORLD (coordonați de d-na Radu Cristina). S-au implicat elevi din clasele a IX-a A, a IX-a B, IX-a E, a X-a A, a X-a C, a XI-a B, a XI-a C, a XI-a D, a XI-a E.

Ei au expus fotografii cu deșeuri diverse aruncate în tot felul de locuri: în și pe malurile apei, după colțurile blocurilor, în spatele lor, ori pe aleile din fața lor, în copaci, în gardurile metalice de pe trotuare, pe terenuri virane, pe marginea șoselelor, pe spațiul verde, lângă coșurile de gunoi, pe câmp, sub poduri, în liziera pădurii, etc.

Scopul lor este de a atrage atenția oamenilor de a fi mai atenți față de mediul înconjurător, de a nu mai arunca deșeurile pe oriunde. Acest obicei nefiresc este dăunător sănătății noastre cât și a mediului înconjurător. Adolescenți doresc să acționeze pentru diminuarea cantității de gunoaie lăsate pe oriunde.

Expoziția este amplasată în holul principal al colegiului, la parter. Vă așteptăm cu drag să vedeți și voi ce au observat elevii cu un simt ecologic mai dezvoltat.