1 Decembrie, Ziua Națională a României, este pentru noi, românii, inclusiv cei din diaspora, un prilej de sărbătoare. Pentru a marca aceast moment aniversar, avem bucuria de a vă anunța că un număr de 13 români se află pe lista celor mai importanți 100 de inovatori din Europa Centrală și de Est, listă elaborată de mai multe companii, între care și Google, ca parte a unei campanii ce are ca scop promovarea inovației (conform articolului publicat de Ziarul Financiar).

Ziarul Financiar specifică în articolul respectiv:

Proiectul NE100 este organizat de Res Publica, împreună cu Visegrad Fund, Google şi Financial Times şi în cooperare cu importante instituţii din această regiune a Europei. Domeniile în care s-au remarcat reprezentanţii României sunt variate: de la educaţie şi creatori de conţinut la dezvoltare de aplicaţii, astrofizică şi robotică.

Astfel, pe lista NE100 2015 a celor mai importanţi 100 de inovatori din Europa Centrală şi de Est se află Radu Georgescu, antreprenor în sectorul tehnologiei şi fondator al GECAD Group; András Kapy, CEO al companiei de robotică Axosuits, dezvoltă exoschelete puternice care pot fi utilizate în diverse scopuri; Cosmin Mihaiu, cofondator al MIRA Rehab, care dezvoltă o serie de jocuri şi lecţii interactive pentru diverse dispozitive, precum Kinect, cu scopul de a ajuta recuperarea medicală.

Pe această listă se regăsesc şi Paul Balogh şi Cristian Dinu, fondatori ai Read Forward, un start-up care a dezvoltat primul manual digital din România, iar acum produce manuale utilizate pe scară largă în şcoli; Ramona Cordoş şi Codin Pop, fondatori ai Creative Monkeyz, care publică gratuit tutoriale video şi lecţii despre software de grafică, design, montaj şi modelare 3D; Stefania Druga, fondator al HacKIDemia, o reţea globală care dezvoltă seminarii şi kit-uri ce ajută copiii să rezolve diverse provocări prin curiozitate, joacă şi empatie; Eduard Alexandrian, cofondator al SafeDrive, o aplicaţie românească, ce recompensează şoferii care nu folosesc telefonul în timp ce conduc.

De asemenea, pe lista NE100 2015 se află Aurora Simionescu, astrofizicianul care a făcut parte dintr-un grup de cercetători ce au observat pentru prima oară unul dintre filamentele de gaz care leagă grupurile de galaxii. Existenţa acestor filamente a fost dedusă teoretic în urmă cu zece ani.

Totodată, pe listă au fost nominalizaţi Dan Ciotu, Dragoş Ilinca şi Vladimir Oane, fondatori ai UberVu, o platformă de tip “social analytics”, care analizează datele de pe bloguri, forumuri şi reţele sociale şi oferă informaţii pe baza cărora se pot lua decizii de business.

Lista NE100 a fost creată ca parte a unei campanii ce are ca scop promovarea inovaţiei în Europa Centrală şi de Est, prin evidenţierea celor care sunt motorul schimbărilor pozitive în societate.

Inovatorii din lista NE100 au fost selectaţi de organizatori pe baza propunerilor şi sugestiilor venite de la organizaţiile partenere în acest proiect. Categorii nominalizărilor sunt: afaceri, ştiinţă, media şi cultură, societate şi politică.

Lista completă a celor 100 de inovatori din Europa Centrală şi de Est este disponibilă la http://www.ne100.org/http://ne100.org/.”

La Mulți Ani, România!